Remskiva för jordbruksmaskiner 

Vi har utvecklat en metod för användning av plåtmaterial vid framställning av remskivor som driver rörliga delar i motorer.

Vi levererar remskivor åt både fordonsindustrin och jordbruksindustrin. Det här kundcaset handlar om en remskiva som används i en skördetröska. Eftersom remskivan är en del av en motor är det av största vikt att den är korrosionsbeständig. Därför har den utformats av rostfritt stål.

Processen att tillverka en remskiva

Remskivan produceras genom en rullformningsprocess i vilken en stålplåt valsas till önskad form. Därmed tillverkas den utan någon slags spåntagande bearbetning och på så sätt minskar man väsentligt på materialspill. Spåret för V-bältet på remskivan formas också helt utan spåntagning.

Läs mer om rullformning här

En ny lösning som reducerar vikt och kostnader

Tidigare producerades remskivorna som en gjutningslösning med efterföljande bearbetning. Fördelen med att använda en plåtlösning snarare än en gjuten lösning är att man undviker gasfickor som uppstår i materialet under uppvärmningsprocessen vid gjutning. Sådana gasfickor leder till att materialet blir sprödare och poröst och man får inte heller samma homogena ytkvalitet som vid rullformning. 

Eftersom rullformning är en kall process så undviker man gasfickor i materialet och resultatet blir produkter med homogena ytor som tillverkats av ett starkare material. Materialets höga hållfasthet möjliggör även användningen av en tunnare materialtjocklek. Därigenom blir produktionen av komponenterna billigare och den färdiga produkten har en lägre vikt. Den låga vikten ser även till att mindre material måste roteras och därmed minskas komponentens tröghet. Med hjälp av detta förbrukar motorn även mindre bränsle.