Kopp av stål för högtalare i personbilar

I det här kundcaset framställde vi en kopp som används som metallhölje för en högtalare i en personbil.

Processen

Vi producerade en kopp av stål för högtalare i personbilargenom en kombination av djupdragning och finstansning av stålplåt.
Vi använde stål som material för den här produkten eftersom det var väsentligt för högtalarenheten att materialet hade magnetiska egenskaper. 
Genom att använda valsad stålplåt istället för exempelvis gjutgods säkrade man en högre densitet som också spelade roll för produktens magnetiska egenskaper.

Djupdragning

Genom att använda djupdragning som framställningsprocess formas komponenten av ett färdigt stycke av stålplåt och processen kräver därmed ingen spåntagande bearbetning. Genom att undvika spåntagande bearbetning sparar man signifikant in på mängden av material som används för att producera komponenten. 

Läs mer om djupdragning här

Finstansning

När en form stansas från ett stycke metallplåt är det bara en del av plåtens tjocklek som skärs / klipps av och den återstående delen av tjockleken bara bryts / "rivs" av. Detta kallas för respektive blankzon och brytzon. Vid finstansning erhåller man en mindre brytzon i förhållande till vanlig stansning och detta tillåter därmed snäva toleranser och ser till att man får jämnare kanter. Komponentens jämna kanter ser samtidig till att den är direkt klar för montering utan efterbearbetning.

Läs mer om finstansning här