Golvavlopp från fyrkantigt galler till runt avlopp

Det här kundcaset handlar om ett golvavlopp för bostäder och byggnader. För att motverka korrosion på avloppet så tillverkas komponenten av rostfritt stål. 

Processen att tillverka golvavloppet

Detaljen har utvecklats i ett fruktbart samarbete med kunden. Det framställs av rostfri stålplåt som först stansas och därefter formas genom en serie av djupdragningar. Komponentens komplexa design kräver att det skapas en flytande övergång från ett fyrkantigt golvavlopp i toppen till ett runt avlopp i botten. Samtidigt ska det i toppen av avloppet sedan monteras ett avtagbart galler. Det här gallret är rektangulärt med skarpa hörn. Detta ställer stora krav på att radierna för de inre hörnen på metallkomponenten under gallret utformas med mycket små radier. I annat fall skulle geometrierna mellan galler och avlopp inte passa samman.

De yttre radierna av hörnen på golvavloppet måste också vara små för att golvplattor och liknande golvbeläggning ska kunna monteras runt avloppet utan att det uppstår spalter mellan avlopp och golvbeläggning. De små radierna innebär att det under formgivningsprocessen uppstår stora spänningar i materialet på utsidan av komponentens hörn. Utmaningen är alltså att producera komponenten på ett sådant sätt att spänningarna lättas upp och materialet inte bågnar i hörnryggen. 

Läs mer om våra processer här