Komplicerade ämnen i stora serier

Stansning

Stansning, finstansning och snabbstansning – allt efter behov

Stansning och pressning är ett kraftfullare alternativ som ger starkare komponenter och högre ytkvalitet jämfört med gjutna eller svetsade produkter. Även utan bearbetning. Vi pressar och stansar av rostfritt, vanligt och legerat stål, koppar och aluminium

Vi stansar i upp till 10 mm plåt och en spolbredd på 200 mm. Vår kapacitet går från 80 till 400 ton och upp till 120 slag per minut – snabbstansning helt upp till 1200 slag per minut.

Vi kan kombinera stansning med rullformning och pressning för mycket komplexa komponenter i stora serier. 

Se exempel på komponenter som vi producerar med stansning

Finstansning ger ingen gradning

När ett ämne stansas från en metallplåt så är endast en del av plåtens tjocklek som skärs / klipps. Den resterande delen av tjockleken bara bryts / ”rivs” av. Detta kallas för respektive blankzon och brytzon. Vid finstansning erhålls en större blankzon.

Därför är finstansning en process som gör det möjligt att framställa komponenter med mycket stor noggrannhet inom mycket snäva toleranser. Fördelen med finstansning är dessutom att man undviker gradning i processen. På grund av det behöver man sällan efterbearbeta komponenterna. Se exempel på komponenter som vi framställer med finstansning.

Snabbstansning för stora parti

Om du behöver framställa komponenter i stora volymer så är snabbstansning möjligtvis den rätta lösningen för dig. Våra maskiner för snabbstansning kan slå med upp till 1200 slag per minut. Vi snabbstansar en mängd komponenter av koppar för elektroniska komponenter. Vi kan också snabbstansa i stål och rostfritt stål.